Anul trecut, pe vremea asta, finalizam de amenajat casa din Balotești a unui om cu multe afaceri de succes în țară și în afara ei. O vilă ca multe asemenea în zilele noastre, modernă, chiar futuristă, cu încăperi generoase și spații verzi vaste la exterior. Dar nici unele, nici altele, nu m-au impresionat precum bucătăria casei, cel mai reconfortant loc de refugiu pentru un om care, altfel, 5 zile pe săptămână e mereu în alt colț al Europei. Cu fiecare preparat pe care-l așază pe farfurie, zicea el, se simte un geniu creator. „Ar fi trebuit să te faci bucătar, nu milionar”, mi-am zis în gând.
Omid Ghannadi: Întotdeauna ofer ceva mai mult decât o amenajare
Dotată corespunzător, cu cele mai noi seturi de tigăi antiaderente, oale din inox și o insulă cu blat de gătit, jumătate din qaurtz, jumătate din lemn masiv de stejar, bucătăria era singura cameră din casă complet mobilată. Pe celelalte 5 trebuia să le amenajez eu. Țin minte fiecare colțișor al acestei bucătării fiindcă am examinat-o în detaliu în acea zi. Mirosea a cafea proaspăt făcută, ca în dimineața asta, pe care gazda mi-a servit-o personal într-o ceașcă din porțelan chinezesc realizată cu o rară finețe. Atunci nu știam, însă acum nu mai pot confunda gustul unic al cafelei Davidoff Rich Aroma, care la vremea respectivă m-a inspirat să iau cele mai bune decizii de amenajare a casei.
Că vei vorba de decizii inspirate, mai toți oamenii pentru care lucrez au propriile idei de amenajare, pe care le văd transpuse în practică cât ai zice pește. Mulți cred că acesta este rolul nostru, al designerilor de interioare, și pun în paranteză energia noastră creatoare și expertiza pe care o avem. De ce mă angajezi? Ca să vin cu soluții ingenioase, care nu sunt accesibile decât specialiștilor din acest domeniu, astfel încât tu să te simți bine în casa ta. Sigur, oricine își poate amenaja locuința dacă are cunoștințe minime e design interior. Dar cum poți să înveți cum se amplasează corect mobila în casă, ce culori să îmbini, cum să captezi lumina astfel încât să te mângâie în după-amiezile de vară, cât stai tolănit în canapea... dacă nu te apleci serios asupra acestui domeniu?
Cred că ai mai mult succes dacă te apuci devreme. Nu dimineața devreme, la cafea, ci timpuriu, la o vârstă fragedă. Da, cheia e la copii. Copiii adoră să se joace de-a stăpânii casei. Adesea fac scenarii și își imaginează cum ar acționa ei în locul adulților. Au un simț estetic pronunțat, deseori neînțeles de cei mari. Chiar dacă își țin jucăriile împrăștiate prin cameră, sunt dornici să pună ordine în lucruri. De aceea cred că o carte despre arhitectură și design, scrisă pe înțelesul lor, i-ar ajuta să-și sporească aceste abilități și să aleagă mereu frumosul, în detrimentul urâtului.
Întotdeauna mi-am dorit să dau mai departe ceea ce știu și să ajut oamenii să găsească soluții la problemele lor de zi cu zi. Această carte va fi, dacă vreți, moștenirea mea culturală, promisiunea într-un viitor mai bun pentru cei care posedă energie creatoare pusă în slujba celor mulți.